prensa y actualidad

 

volver

EL PUNT | Projecte per posar panells solars en 500 cases al Gironès

2017-11-23 04:01:40

EL PUNT | Projecte per posar panells solars en 500 cases al Gironès

Es pretén demostrar l’estalvi energètic i generalitzar l’ús de les plaques. Els particulars que s’hi sumin pagaran fins a un 40% menys del cost de mercat de l’equip.

Una empresa de Celrà promou un projecte per a la compra col·lectiva i instal·lació de panells solars en cinc-cents habitatges o empreses dels municipis que integren la zona del Ter-Gavarres, al Gironès. L’empresa –amb el suport dels ajuntaments de Bordils, Celrà, Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Flaçà, Juià, Madremanya, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, Sant Martí Vell i Viladasens– inicia avui una campanya per contactar amb persones interessades a instal·lar panells solars a les seves propietats i poder fer així una compra col·lectiva que podria estalviar-los un 40% del preu de mercat d’aquest tipus d’instal·lacions. Un dels representants de l’empresa, l’enginyer holandès Sjoerd Gaastra, va explicar ahir que l’experiència d’aquest mig miler de consumidors serà la millor eina de transmissió social dels beneficis econòmics i mediambientals que aporten les plaques solars. Aspiren que arran d’aquest projecte, es generi una demanda massiva de plaques solars que generin energia neta per a l’autoconsum i un estalvi significatiu a les economies de les famílies.

 

Suport municipal

La iniciativa té el suport dels ajuntaments, que veuen en el projecte una possibilitat de promoure la sobirania energètica, contribuir a la protecció del medi ambient i diversificar l’economia. Els ajuntaments aprovaran mocions de suport al projecte, i s’hi faran xerrades per aclarir dubtes als interessats. En alguns municipis també s’estudia prendre mesures fiscals per a la promoció de la iniciativa o instal·lar les plaques en equipaments municipals. És el cas de Celrà, que bonificarà l’impost d’obres i construccions en les pròximes ordenances en un 95% –el màxim legal– per la instal·lació de plaques fotovoltaiques, i inclourà al pressupost una partida per ajudar a les famílies que apostin per aquest model energètic. En una altra línia d’actuacions, el govern de Celrà analitzarà en quins edificis municipals seria interessant la seva instal·lació. L’alcalde del municipi, Dani Cornellà, ja va avançar que un bon candidat a entrar en el projecte és la potabilitzadora municipal.

En l’àmbit privat, Gaastra va explicar que un equip solar per a un habitatge mitjà ha de tenir una potència d’uns 2.200 W. Una instal·lació d’aquesta mena costaria més de 4.500 euros, i amb la compra conjunta sortiria per 2.860 euros. Assegura que aquesta instal·lació permetria un estalvi mensual de 55 euros. Segons l’enginyer, el finançament per pagar la instal·lació seria inferior a l’estalvi i, per tant, durant la seva amortització no repercutiria en les butxaques dels consumidors. L’energia generada per les plaques seria per a consum directe i sense possibilitat d’emmagatzemar, a menys que es compressin també bateries.

Tres mesos d’inscripció

Gaastra, però, pensa que la instal·lació de l’equip de consum directe és suficient per demostrar els beneficis del sistema. Una major inversió per emmagatzemar energia, opina, es pot preveure en una segona fase, un cop comprovats els avantatges de les plaques. La captació de persones interessades (a través del web Collectiu-solar.cat) està previst que s’iniciï avui i duri tres mesos. Les persones que s’hi apuntin hauran de pagar 25 euros que se’ls retornaran si finalment opten per sumar-se a la compra conjunta –fins al final de la campanya podran desdir-se’n–. Posteriorment es portarà a terme la compra i en un termini de quatre mesos es volen tenir totes les plaques instal·lades. Per fer-ho es formaran deu equips de tres persones que obtindran així nova capacitació professional.

El Punt. "Projecte per posar panells solars en 500 cases al Gironès" publicat el 23 novembre 2017.Enviar comentario


Comentario

Nombre

E-mail

Estoy de acuerdo con la Política de privacidad.

Autorizo la comunicación de mis datos a las empresas del Grupo para la remisión de información acerca de las actividades, servicios y soluciones empresariales.X

Este sitio web utiliza cookies, tanto propias como de terceros, para recopilar información estadística sobre su navegación y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias, generada a partir de sus pautas de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso.
Más información aquí.